bunga

Isnin, 13 Jun 2011

TIPS : NaK CePaT KuRuS SeLePaS MeLaHiRkAn ANaK

Berat saya sekarang adalah 75kg!!!!!wahhhh…wuuuu….
Takper,takper….after due,naura akan pastikan berat kembali normal ke 58kg.Sesuai dengan ketinggian saya 160cm =p

Mak-mak kat luar sana ada tak yang mengalami masalah sukar nak turunkan berat badan selepas bersalin?Dah macam2 jamu korang telan,satu pun tak mujarab..Diet bagai nak pengsan,berat macam tu gak..lemak terkumpul sana-sini.Body shape pun dah larik..jangan suami yang larik sudah..huhu….

Naura nak share ngan uols semua.Macam mana naura boleh maintain berat naura ke berat sebelum preggy.Walaupun anak dah 2 ketika itu (refer berat sebelum preggy yang no.3 : 58 Kg.).

Eh,jangan kata naura perasan slim lak.Actually takler slim mana.Tapi berat naura adalah ideal dgn ketinggian saya =p
Lagipun,ada customer yang Tanya, “naura,u makan jamu apa yer?Badan elok slim…”

Huhu…bila naura bgtau yang naura preggy,terus cam tak caya.Preggy pun Nampak cam tak besar jer perut =p.Yeker?suka!suka!





PETUA KEKAL LANGSING SELEPAS MELAHIRKAN ANAK



MAKAN JAMU

Makan jamu adalah fevered saya!!yuhuuu,…Masa anak 1st and 2nd,naura makan jamu campur-campur.Ambil ste bersalin Leesa Formula.Naura minum tonik perapat brand Atika Beauty.Ehm,macam2 la yang rasa sedap ^_^
Pada naura ok,tak panas sangat.Walaupun naura suka jamu yang lebih panas.Tapi kalau panas2 sangat,takut baby tak tahan.
So,yang lite-lite sudah.

Makan kena ikut aturan.selalunya ibu-ibu berpantang pagi2 dah kena bangun.Janganler nak membuta jer =p
Bila makan jamu,badan pun jadi panas dan berpeluh-peluh.Sampai basah satu baju.Best,sbb rasa badan sihat sangat.

Selalunya naura hanya akan makan jamu 1 minggu selepas melahirkan anak.Minggu pertama after due mmg tak usik langsung jamu.Takut anak kena kuning.Alhamdulillah,anak naura kalau kena kuning,tak pernah melebihi 9.0.

Dah seminggu baru telan macam2 jamu.Bila dah makan jamu,rasa badan sihat sangat!!


Tahun ni nak try jamu mak dara laks..wah,cam tiap2 tahun jer beranak kan...siap ada turn plaks =p



BUAH MANJAKANI

Buah manjakani ni,naura buat jamu.Tumbuk sampai halus,bubuh madu,dan bulat2kan macam maajun tu.Fungsinya adalah untuk kecutkan rahim,disamping memanaskan badan.


AIR REBUSAN KUNYIT HIDUP

Ini adalah petua bibik naura yang lama dulu…Time dia jaga naura masa berpantang anak 2nd,tiap2 hari dia akan buatkan untuk naura.Suka,sbb sedap!!Caranya adalah kunyit hidup diparut,ambil airnya,masak sampai mendidih,bubuh air asam jawa dan gula.Naura suka minum panas2.Kulit akan berseri-seri dan kemerahan bila minum air rebusan ni.Kalau kat kedai jamu pun ada jual gak JAMU ASAM KUNYIT macam ni.Tapi yang tu serbuk,bancuh jer bila nak minum!

Naura suka yang fresh macam ni.Minum panas2…pastu satu badan berpeluh..Pecah semua lemak2…


BREAST FEEDING

Ha,yang ni adalah petua paling cepat nak kurus.Uols bagi sajer baby uols susu badan banyak2.Gerenti cepat kurus!!!
Rahim pun cepat kecut.Tak percaya,try la…artis pun dah tak takut nak breast feed baby diorang skang ni.Takder dah istilah body akan larik kalau breast feed anak..Lagi cepat uols kurus adaler…huhu….

12 ulasan:

wa khairul onggon berkata...

Lama tak singgah sini.. hehe :)

wa khairul onggon berkata...

Lama tak singgah sini.. hehe :)

Ena berkata...

hehe.

yg pasti naura memg slim je.. :D

Naura berkata...

KHAIRUL.HAI JUMPA LAGI =)

Naura berkata...

Ena,hehehe....

Noor Azreen Ben Abon berkata...

waa terbaiklah

Kuruskan Badan Dengan Cepat Tanpa Guna Produk!

eira esyaheera berkata...

kte pn nk krus gk
b4 preg 45kg
preg 73.5kg
30days aftr deli 58kg

nk 10kg lg.tp skg dh nk abs 40 xtrun2 da.rsau le..mkin bnfsu tgk mknn..jmd ok ke kalo bf bb?

eira esyaheera berkata...

kte pn nk krus gk
b4 preg 45kg
preg 73.5kg
30days aftr deli 58kg

nk 10kg lg.tp skg dh nk abs 40 xtrun2 da.rsau le..mkin bnfsu tgk mknn..jmd ok ke kalo bf bb?

eira esyaheera berkata...

kte pn nk krus gk
b4 preg 45kg
preg 73.5kg
30days aftr deli 58kg

nk 10kg lg.tp skg dh nk abs 40 xtrun2 da.rsau le..mkin bnfsu tgk mknn..jmd ok ke kalo bf bb?

umminiena berkata...

hai blogger,your blog look nice,please visit my blog back.. :)

http://goo.gl/VimZF

Nurul Salina berkata...

kurus lepas bersalin memang senang la.without abiz duit ratus2 pon.kene tau cara je.
http://kuruslepasbersalin.blogspot.com

superkurus berkata...

ketahui rahsia makan kfc pon bkh kurus.tanpa produk kurus.tanpa senaman berat.tanpa lapar.
http://superkurus.blogspot.com