bunga

Jumaat, 23 April 2010

CAMNER NAK BAGI SUSU BADAN JADI BANYAK?

Lagi sebulan jer lagi cuti aku akan tamat.Wah,tak sanggup rasanya nak tinggalkan baby yang masih menyusu badan.Skang ni stok susu pun tak simpan lagi.Sebabnya susu aku sikit sangat.Skang ni sekali sehari aku bagi susu formula kat Adriana.Dia minum just 50 ml jer sekali sehari.Tak sanggup nak bagi susu formula jer.Sian kat dia.Kalau boleh aku nak BF adriana until 2 years.Takmau campur dengan susu formula.Susu badan adalah antibiotik yang terbaik sekali di dunia untuk anak2 yang masih baby(skip bapak budak..hahaha)

Damia dulu,aku hanya sempat BF dia sampai umur dia setahun lebih jer.Pastu stop when i was pregnant.Bukan sajer2 nak stop,sebabnya bila damia 'nenen',ada sikit rasa senak pada perut,and doctor suggest to stop.Sian gak mulanya.Asyik nangis jer nak nenen.So,skang ni aku takmaula Adriana tak puas merasa nikmat dan khasiat susu ibu.Pump for milk mmg dah lama bli since Damia baby lagi.Aku bli brand AVENT.Taula,harganya pun mahal,sayang kalau tak digunakan.Masa preggy kan Adriana dulu,mmg dah simpan niat nak buat stok EBM,sebelum kembali bekerja.

Tapi caner?Susu pun sikit.Ehm,tapi tu bukan isu ok.Aku akan perbaiki kekurangan susu tu.Kena makan banyak sikit.Tu pasalla nampak tembam sikit.

See,bab tak aku?


So,kawan2 yang mana BF anak2 tu,maila share ngan aku cara2 nak tambahkan susu badan ni ke tahap yang maximum.Huhuhu..

Then,pada ibu2 yang bekerja,dan masih menyusukan anak,boleh share tak perkara di bawah:


  1. WAKTU YANG SESUAI UNTUK PUMP MILK

  2. BAPER KALI SEHARI KORANG PUMP




17 ulasan:

ummumishkah berkata...

akak sekarang consume susu kambing dan nampaknya berjaya banyakkan BM.

♥Azie♥ berkata...

org kata makan kucai nak bg susu banyak...ala naurah beli jer susu anmum yg khas tu untuk bg susu banya...cuberla

ratna berkata...

dulu saya pun susu kurang.. so, byk panduan dari org lain saya dpt. antaranya makan carrot susu. tak kisah la nak masak mcm mana. then, ada org kata mkn spirulina.. lepas tu makcik urut saya kata mkn nasi byk. ada org kata jugak lagi..minum air tp itu saya tak cadangkan sgt la..nanti perut buncit.

Ena berkata...

Banyak cara sebenarnye..
blh minum susu alpha lipid, susu anmum utk bf tu,makan buah kurma,amalkan habattus sauda,minum air masak secukupnya

pump susu kalau rajin buat la secara marathon iaitu sejam sekali..mase dalam pantang susu badan masih banyak kan!, pump la dengan kerap.pastikan minum sebelum& selepas pump.

naura, akak ni tahu tp akak dah lame tak BF sbb nye akak dapat info lambat mcm mane nak tambah susu.. akak dulu stok susu merudum tetibe terus abis.. tak de bg signal.. huhu.. tp skrg banayk amik tahu sejak kenal dunia maya nie la.. hehhe

Nieza Ishak berkata...

bagi akak senang. Dari dalam pantang lagik dah start mengepam 4-5kali sehari utk stimulate hormon prolaktin.

hasil dapat sikit2 tp lama2 dia akan up. Cuba start mengepam dr sekarang kasi aktive sket hormon tue.

makan + minum mmg main peranan soo boleh refer kat blog akak, list yang boleh banyakkan susu ..

insyaallah boleh naurah sbb masa damia naurah boleh bf smp setahun soo RAJIN jerk kata kunci sekarang.

ummiaisyah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
ummiaisyah berkata...

Salam,
Just sharing,kalau saya dulu,tiap pagi rebuskan beras barli, n buat stok dalam freezer, then bawak bekal air barli g keje, memang berbaloi.dalam mase sejam jer, breast dah nak kena pam.

lagi satu, saya amalkan minum air habbatusauda'(biasanya saya minum keluaran ustaz ismail kamus~~RM10).Rasanye macam minum air kopi.Tapi jangan risau takde campuran kafein pon.Memng bagus untuk tambah susu,kesihatan ibu n baby.

Alhamdulillah smpai sekarang masih BF anak (1 tahun 9 bulan).

mamalieyna berkata...

rasanya ramai blogger yg dah pernh buat n3 psl nk bykkan susu..ahkak ni takde pengalaman sgt, taktau..yg pernh buat dl, bidan urutkan kasi susu bnyk..herm..

apa2pun teruskan BF!

[-suziey-] berkata...

naurah..ramai blogger ade baut n3 share paal ni..g la jenjalan kt blog2 ibu yg sgt ekstrem bf baby...

Zaidah berkata...

klu naurah rajin cuba search kat internet...ramai yang ada petua...bleh jugak masuk kat susuibu.com atau pun ratuhati.com kat situ ade petua untuk banyakkan susu...zai menyusukan firas..lebihkan sayur..banyak minum air n susu...jangan stress...insya Allah

ena berkata...

saya susukan anak sejak hujung 2007 then tandem nursing then continue till now..



petuanya ialah pam pam dan pam...

selain daripada tu ialah early morning pumping, afternoon pumping and back from work pumping..

sekian terima kasih hehehe

Rashid berkata...

ermm .. tak tau le. hehe

Gieyana berkata...

ada mengurut tak? dulu akak minum susu Anmum tue jer...hurmss Enfamama pon ok gak...

yatie chomeyl berkata...

minum milo pagi2 pun membantu kot

baincardin berkata...

Jom layan E Series...(tgh berangan nih..hehe) ^_^'

Noy berkata...

the only advice i can share is drink more fluid..and org cakap mkn bubur kacang...dats gud...and of cos,dont stress urself out,dear

mhibest berkata...

Saya menyediakan supplement tambah susu bagi ibu2 yg menghadapi masalah dalam pengeluaran susu.memperbanykkn dan ibu lebih bertenaga - susu lebih pekat - anak suka..
Boleh consume selama sebulan bagi sesiapa yg nak try dahulu. Terdapat 4 jenis vitamin di dalam trial pack ini:

Shaklee product...
kalau full pack untuk consume 3 bulan RM241
tapi kepada yang kurang bajet -ada kekangan -just RM80 untuk sesi percubaan 30 hari
-alfalfa
-Vit C
-B complex
-Vitalea

Hubungi saya utk maklumat lanjut di 0176766156 atau email me irnawatimm@gmail.com
metrobestmom.blogspot.com
Terbukti-dipercayai...inshaalllah