bunga

Isnin, 20 Julai 2009

IKAN KELISA~



Semalam adik aku yang kojer kat Puchong tu datang umah aku.Dia ngan husband dia and with their frenz.Husband dia ada kursus kat Pulau Jerejak.So,dia folow sekali.On the way nak balik tuh sempatla diorang singgah jap umah aku.

Diorang sampai umah aku pun time tuh aku tgh syok tidor ngan laki aku.Anak aku yang dok ketuk pintu bilik pun aku bolayan..letih giler.Sedar2 dah kol 5 petang.Tu pun bibik yang dok ketuk pintu bilik,sebab hp aku berbunyi.

So,adik aku datang petang tuh,aku just hidangkan cucur ikan bilis panas2..tak tau nak masak apa..blur!

Pas makan2 tuh,hubby ajak diorang jenjalan nengok bisnes IKAN KELISA!

Weh,tempat aku nih THE BEST PLACE OF IKAN KELISA OK~!

Hubby sajer jer sembang2 ngan husband adik aku nih.Manalah tau ada minat nak ternak ikan kelisa.Bukan bela as a hobby sajer.Sambil melayan hobby,kita invest dalam ternakan ikan kelisa..

Tak susah pun,asalkan ko ada duit,(manalah tau duit terlebih ke,tak tau nak invest apa, ikan kelisa adalah satu bisnes yang sangat menguntungkan!)

Kitorang bawak diorang nih gi ronda2 kolam ikan kelisa kt sekitar BAGAN SERAI.

Untuk makluman semua, Air Empangan/Tasek bukit Merah adalah sangat sesuai untuk ikan kelisa nih.Kat sini la paling banyak species IKAN KELISA EMAS yang berharga puluhan/ratusan ribu ringgit tuh..

Kat BAGAN SERAI nih, keluasan sawah padi pun semakin berkurang, disebabkan kecenderungan orang kampung untuk menjual tanah mereka kepada tokey2 ikan kelisa ni.Tak pun kalau ada yang bisnes minded ni, diorang sendiri yang akan bina kolam untuk ternak ikan kelisa..

1 kolam ada 16 ekor ikan kelisa(induk).And satu kolam mencecah harga puluhan ribu/ratusan ribu ringgit.

Kalau korang rasa nak invest dalam bidang nih,tak susah pun.Korang hanya perlu beli jer kolam2 yang ada kat cni.Then, ikan kelisa yang sudah dewasa,akan bertelur.Paling banyak anak ikan yang dikeluarkan adalah sebanyak 38 ekor (tu yang pernah aku tengok).

Seekor anak ikan berharga RM 400.Kalau 38 ekor?KO PIKIR LA SENDIRI berapa banyak duit yang korang dapat..
Pasal pasaran,mmg dijamin sentiasa ada.Kalau takder orang nak bli pun,tokey kolam ikan kelisa tu sendiri akan bli kat korang.Penjagaan ikan ni pun sepenuhnya dijaga oleh tokey kolam tuh.

Ni la rupa anak ikan kelisa yang baru jer kuar dari mulut bapak ikan.Cute kan!Yang kaler kuning bulat2 tu,adalah kantung makanan dia.

Aku rasa cam nak gigit2 jer ikan ni.Cute giler!Bayangkan seekor RM 400 hengget!

Apa ntah fungsinya diorang letak anak2 ikan nih kat dalam balang nih..idakler aku tau!

Bila anak ikan th dah besar sikit,kantung makanan dia pun akan hilang secara automatik.So,time nih dia kena di asingkan.Makanan pun kena diberikan..


So,kalau korang ada duit lebih,apa salahnya menceburi bisnes ni..

Aku tak berminat lagi.Biarlah hubby jer yang join bisnes ni.Manalah tau lagi sepuluh tahun timbul minat nak join..skang duit ku tidak cukup!haha..Tak sanggup oo berabis puluhan ribu/ratusan ribu nak invest..kang tetiba jer ikan tu mampos!Boleh giler aku..lagi pun aku bukan ada duit banyak tu pun..

Hubby kusyuk bagi penerangan pada FAIZAL(BIL).Faizal ni pun family dia boleh tahan gak bisnes minded punya orang..

Setiap satu kolam ada 16 ekor induk.Satu kolam satu species.Kalau nak kaya cepat bli jer yang spesies KELISA EMAS tu..ada sanggup?

Kawasan kolamnya adalah kawasan bendang ok!Macammana nih?Nampak gayanya semakin kuranglah hasl padi kat MALAYSIA nih..semua bendang dah jadi kolam ikan kelisa..Orang2 kampung sudah bijak pandai..

Ini salah satu kolam yang ada kat Bagan Serai nih.Ada banyak lagi kolam ikan kelisa sekitar BUKIT MERAH..Patutla dulu hubby pernah cakap, BAGAN SERAI ADALAH LUBUK EMAS!

Betoi weh..aku tak tipu..first time la aku tengok yang kaya raya,yang pakai keta besar, ADALAH ORANG MELAYU KITA!BANGGA AKU WEH!!

Diorang bukan cari rezeki haram pun..rezeki halal k!Kita cuma kena tahu rebut sahaja peluang yang ada tanpa perlu menganiaya, menipu atau perangai2 tak patut yang lain..elakkan k!

Kalau saper2 yang diluar sana berminat ngan investment IKAN KLISA ni, maila umah aku..panjang lebar hubby aku citer kat korang..

PSST : Bayangkan Pekerja Rendah Am kat pejabat aku nih(dah nak pencen pun),boleh pakai BMW, rumah busar..hasil dari IKAN KELISA!!Kagum!!BPR nak datang check?Mana boleh..bukan buat kojer dalam bidang construction pun..tak makan rasuah pun..

13 ulasan:

MaMa aYiN_FaSHa berkata...

Yup..betui tu...akak pernah gi survey ngan hubby kat situ..memula tu ingat nk buat invest kat situ..sekali pikir punya pikir hubby decide nk bela kambing daaa....

Rashid berkata...

naura, wah menarik tu.. ikan kelisa emas memang cantik. hargapun cantik.

ermm.. boleh kaya ni kalau bisnes ikan kelisa. adehh. kena cari tanah padi pula tu? tanah kebun getah tak bolehke? ehhehe...

Mrs. Adz berkata...

macam menarik je..tapi duit aku pun tak cukup lagi la kalau nak berbisnis ni..bak kata naurah tu,kalau mampos,tak ke naya.. tapi memang bisnis ni pulangan yang hebat betul..janji sanggup tanggung risiko

ibu_umairah berkata...

wah naurah...bisnes ikan kelisa memang mahal!!!!!!semoga bejaya your hubby yer

aRe_uDear berkata...

ermmm mmg pun ramai yg kate ikan kelisa nie mahal.. ermm ayu cam ade idea marii jer nih hehee...

naurah makwa berkata...

mama ayin fasha:
kambing pun menguntungkan jugak apa?o,akak perna la buat lawatan kat sinun..

naurah makwa berkata...

cikgu rashid:
ta semestinya kena ada tanah.kalau cikgu nak bli just 1 kolam pun boleh.pastu bila induk dah kuarkan ana ikan,tokey tu akan call untuk suruh kita lihat berapa ekor anak ikan yang kuar..tanah ladang getah tak sesuai kut..huhu

ibu_arifa berkata...

amboi..syok nyer kalo dapat buat bisness ikan kelisa ni kan...nak kaya jer aku nih... hihihi

neezareef berkata...

sedih lak naurah
ikan kelisa akak mati time dia dah sedang elok membeso..
akibat? tade karen so dia x dpt oxigen yg ckp..huwarghhhh

Syima Syaz berkata...

nak senang skit kene berniaga.susah nak keje makan gaji nih...kan naurah!

arnirina berkata...

menarik..

Naurah Napiha berkata...

hahaha..info yg best..skrg ni peje ngah berusaha tuk kumpul duit..lagi2 lps abg kerol syor kn wat saham felda..blik ni dia nk tnye abah..nk masuk kn duit skit2..best2..nnt ckp kt abg kerol ape2 info kongsi2 la..leh wat bisnes adik beradik..

EIJAM'S FAMILY berkata...

a'ah naurah menarik